Jakiej przeglądarki używacie?

Wszystko to co wyżej nie pasuje

Moderatorzy: lisek_, Szykra

Przeglądarka

Mozilla FireFox
10
63%
Google Chrome
4
25%
Opera
1
6%
Internet Explorer 8
1
6%
Safari
0
Brak głosów

Liczba głosów : 16

Jakiej przeglądarki używacie?

Postprzez maczop 18:52, 10-03-2010

Tak jak w temacie, której przeglądarki używacie, a jaką możecie polecić. Używałem wszystkich tych z ankiety i nie mogę się zdecydować. Każda ma swoje (+) i (-).
"Awaria komputera wyczekuje cierpliwie na najbardziej niedogodny moment, aby bezlitośnie zaatakować."
maczop

Re: Jakiej przeglądarki używacie?

Postprzez Szykra 19:14, 10-03-2010

Google Chrome od czasu, kiedy udostępnili do niego Adblock'a :) Otwiera się niecałe 2 sekundy i od razu jest gotowa do użytku.
Swego czasu używałem Firefoksa, jednak za namową kolegi spróbowałem Chrome. Nie żałuje. FF polecam do AutoIT i FF.au3 :)
Programować każdy może, ale nie każdy powinien...
Szykra

Postprzez maczop 19:29, 10-03-2010

Do Chrome są w ogóle jakieś dodatki typu Download Helper czy inne, takie jak w FF?
"Awaria komputera wyczekuje cierpliwie na najbardziej niedogodny moment, aby bezlitośnie zaatakować."
maczop

Postprzez Szykra 20:06, 10-03-2010

maczop napisał(a):Do Chrome są w ogóle jakieś dodatki typu Download Helper czy inne, takie jak w FF?

Oficjalny katalog - kilka tysięcy dodatków. Do wyboru, do koloru.
https://chrome.google.com/extensions
Szykra

Postprzez InFlames 23:14, 12-03-2010

Niech mnie ktoś przekona o wyższości chroma ;\ Nie chodzi mi o szybkość bo na mój radiowy net żadne cudo nie pomoże :lol:

Firefox user here
InFlames

Postprzez Szykra 13:16, 16-03-2010

InFlames napisał(a):Niech mnie ktoś przekona o wyższości chroma ;\ Nie chodzi mi o szybkość bo na mój radiowy net żadne cudo nie pomoże :lol:

Mi nie chodzi o szybkość ładowania stron, ale o szybkość uruchamiania samej przeglądarki. Jedna sekunda, w porównaniu do FF który uruchamiał się jakieś 30 sekund to jest przewaga. (Oczywiście tyle się uruchamia na moim kompie).
Szykra

Postprzez stanley_p 20:25, 16-03-2010

Witam

A ja od lat używam przegladarkę pt.... Avant Browser, która w istocie jest nakładką na IE (jedyny głos w tej chwili na IE to mój ;-) , notabene w ankiecie zabrakło pozycji "inne").
Dlaczego AB? Ano dlatego, że po założeniu konta na serwerze AB, są na nim przechowywane moje Ulubione, a także wszystkie ustawienia i opcje przeglądarki, łącznie z wyglądem pasków narzędzi, rozmieszczeniem przycisków. Inaczej pisząc, jeżeli gdziekolwiek, na jakimkolwiek kompie zaloguję się do AB, będę miał przeglądarkę tak samo wyglądającą, skonfigurowaną według moich upodobań, z moim zestawem Ulubionych, RSS, tak samo dziłajacym wyszukiwaniem, itp., itd. Jeżeli np. dopiszę jakiś nowy adres do Ulubionych w pracy, pojawi się w domu (lub na odwrot ;-)), to samo tyczy zmian w konfiguracji. Ponadto nakładka oferuje dodatkowe opcje niedostępne w standardowym IE, lub które pojawiły się dopiero w ostatnich wersjach wypustu M$. Np. od początku była możliwa praca z zakładkami, blokada wyskakujących okien, reklam, flasha, jest obsługa gestów myszy, czytnik RSS, zapis zrzutu całej strony jako obrazek, automatyczne odświeżanie stron, itp. etc.
Jakkolwiek przeglądarka (jak każda) ma też swoje niuanse, a najpoważniejszym jest chyba to, że projekt od pewnego czasu jest jakby słabiej rozwijany, aktualizacje ukazują się dosyć rzadko (dla wielu najpoważniejszą, dyskwalifikującą wadą zapewne bedzie to, iż nakładka pracuje w oparciu o silnik ze stajni M$ ;-)). Dlatego jeżeli znacie przeglądarkę i pluginy do niej oferującą podobne możliwości, kto wie, może się przesiądę. Przyznam, że kiedyś trochę podchodziłem FF i zdaje się jest jakiś plugin pozwalający na przechowywanie w necie Ulubionych. Ale nie znalazłem umożliwiającego przechowywanie całego konfiga, chociaż być może zbyt słabo szukałem...

http://www.avantbrowser.com/

Pozdrawiam -

Stanley

[EDIT]
Chyba będę musiał przyjrzeć się temu projektowi, yhm, z tej samej co AB stajni...:

http://www.orcabrowser.com/
Portable AutoIt: TUTAJ
90% Twoich problemów rozwiąże Google. Pozostałe 10% - alkohol...
stanley_p

Postprzez Piotrek05 18:34, 17-03-2010

Ehh pierwszy post ;] Używam fajerfoksa bo jakoś przypadł mi do gustu. Kiedyś, kiedyś używałem IE ale dziecko mozilli przeważyło nad dziurawym IE. Innych nie testowałem chociaż jestem ciekawy Chroma ale mi się nie chce (czyt. lenistwo).
Aha. A przy okazji pierwszego postu Pozdrawiam Liska_ bo jesteśmy z tego samego miasta ;]
Piotrek05

Postprzez adas22 08:34, 14-06-2010

Na laptopie używam Mozilli na stacjonarnym Opery - jedna i druga bdb .
adas22

Postprzez Zarażalski Marian 19:06, 19-06-2010

adas22 napisał(a):Na laptopie używam Mozilli na stacjonarnym Opery - jedna i druga bdb .

A ja akurat na odwrót :D.
Zarażalski Marian

Postprzez stanley_p 08:25, 07-07-2010

stanley_p napisał(a):A ja od lat używam przegladarkę pt.... Avant Browser,
<...>
<...>
Chyba będę musiał przyjrzeć się temu projektowi, yhm, z tej samej co AB stajni...:

http://www.orcabrowser.com/

Witam

No i właśnie się przyglądam: Orca Browser jest w idei tym samym co Avant Browser, czyli przegladarką-nakładką, tyle, że korzystającą z silnika Mozilli. Co ciekawe, jest całkowicie kompatybilna z Avant Browser (nawet ma taki sam wygląd), czyli po zalogowaniu wszystkie Ulubione oraz cała konfiguracja zapisane pod AB, będą miały odzwierciedlenie w Orca (i na odwrót).

Moim zdaniem dla użytkowników Firefoxa, Orca Browser może być ciekawą alternatywą lub uzupełnieniem. Dodam, że instalacja nie ma żadnego wpływu na Firefoxa, tzn. nie zmienia jego ustawień, ulubionych, itp (podobnie jak zainstalowanie AB nie ma wpływu na IE, np. można obu przegladarek używać jednocześnie). Cała konfiguracja Orca może być przechowywana na serwerze Autora, dzięki czemu po zalogowaniu mamy zawsze ten sam zestaw swoich Ulubionych, ponadto wszelkie ustawienia według własnych przyzwyczajeń, włacznie z wyglądem skórki. Jest to przydatne zwłaszcza jeżeli często przesiadamy się na różne maszyny: w domu, pracy, szkole, itp. Zresztą pisałem o tym przy okazji Avant Browser.

Pozdrawiam -

Stanley
Portable AutoIt: TUTAJ
90% Twoich problemów rozwiąże Google. Pozostałe 10% - alkohol...
stanley_p

Powrót do Po szkole...